Magyar

         A nevem Szűcs József.

 

Muzslyán születtem 1944-ben, azóta is itt élek a szerbiai Vajdaság bánsági részén, 6 km-re Zrenjanintól (régi neve Nagybecskerek).

          A gimnáziumi éveimben kezdtem érdeklődni az elektromosság iránt. Akkor már volt Muzslyán rádióklub (1950-ben alakult) és hamarosan én is bekapcsolódtam a munkába. Akkoriban főleg URH–n folyt a munka, habár volt rövid hullám adóvevő is ,  YU1GMN hívójellel. Kiss József (YU1NFR) mellett tanultam meg a rádiózás alapjait. Vele készítettünk el a klubnak egy igazán „nagy teljesítményű” 100 Wattos rövidhullámú adót, a végfokban két darab RL12P35-ös kimenő csővel. Emlékszem, nagyon sokáig tartott a mechanikai munka, mert még szerszámunk sem nagyon volt. Én nagyon sokat dolgoztam József mellett, az ő személyi hívójelével az URH 2m-es amatőr sávban.

         Abban a kezdeti időben még az adás-vétel átkapcsolásakor az antennát is át kellett dugni az adóból a vevőbe és fordítva, mert még nem volt relénk az antenna átkapcsolására. Az adó kristály-oszcillátorral működött és a vételkor az egész 2m-es sávot kellett hallgatni. Az állomások nem úgy dolgoztak mint mostan, hogy ugyanazon a frekvencián van a vétel, amelyiken az adás. Az első adódó alkalommal megszereztem az operátőri engedélyem, de tovább tanultam és vizsgáztam, hogy egyéni állomásra is kaphassak engedélyt. Első hívójelem a YU1NWO volt. URH-n egy „home made” készülékkel kezdtem. Amikor levizsgáztam az „A” osztályra, egy YEASU FT-200-as rövid hullámú gyári adó-vevőt vettem és mindinkább a rövid hullámú sávok kezdtek el érdekelni. Az „A” osztályú vizsga alapján már két betűs lehetett a hívójelben a szufix, így lett a YU7NW a hívójelem, melyet azóta is használok. Az 1990-es években az FT-200-as berendezést felváltotta egy FT-101ZD, amellyel már nem csak a hagyományos 5 RH sávban, hanem a WARC sávokban is tudtam dolgozni. Készítettem vascsövekből egy 14 m magas antenna oszlopot, melyre egy HyGain-TH3MK3 került HAM-IV-es forgatóval. Ezzel már három sávban irányított antennával dolgozhattam. A DXCC felosztás alapján sikerült 335 országot beigazolni.

         Mindig érdekeltek a lehetőségek, amelyek a technika fejlődésével a rádóamatőr munkában is megjelentek és amelyeket sikeresen felhasználhattunk. A „Packet radio” hálózatunk megelőzte a mai internet hálózatot, azzal a különbséggel, hogy mi rádióamatőrök a rádió állomást kapcsoltuk össze a számítógéppel és az éteren keresztül forgalmazunk a világgal.

  Az FT-101ZD állomással kezdtem el  dolgozni digitális üzemmódokban is. Kezdetkor RTTY-t (géptávíró) illetve SSTV-t (amatőr képátvitel) használtam. A számítógép DOS rendszerben működött, naplót vezetett, valamint kiszűrte a dupla összeköttetéseket. Az első számítógépemet saját kezűleg raktam össze a „Galaksija” technikai folyóiratban leközölt utasítás alapján. A fekete-fehér kép megjelenítésére TV-t használtam és a mai fogalmakban hihetetlenül kevés 5 kB memóriával rendelkezett. Így is már használni tudtuk a versenyekben a dupla összeköttetések kiszűrésére. Később a Commodore-64 volt az a gyári számítógép, mely nagy népszerűségnek örvendett a rádióamatőrök körében. Persze amikor megjelent a PC a Windows 95-el, az már túl szárnyalta a rádióamatőr igényeket. Megjelentek a programok, melyek segítségével a távíró jeleket billentyűzetről kopogtuk és így a világversenyeken ezerszámra csináltuk az összeköttetéseket. A „Packet radio” megjelenésével szükség volt az adó-vevő és a számítógép összekapcsolására, melyet különböző interface (modem) segítségével oldottunk meg. Ezt természetesen saját kezűleg készítettünk és raktunk össze. A mai világban már mindent lehetséges készen megvásárolni, de mi még megtanultuk a nyomtatott áramkör készítésének módját, a félvezetők (tranzisztorok, diódák később integrált áramkörök) használatát.

  Az utóbbi években főleg PSK üzemmódban dolgozok, de ha szükség van más üzemmódban is megcsinálom az összeköttetést (CW, SSB, RTTY). A forgalmazásra a „MIXW2”-t, naplóvezetésre a „Logger-32”-t  programot használom. 

         QSL lapot irodán keresztül küldök, használom az e-QSL oldalt és a QRZ.com oldalon keresztül is válaszolok. Aki küld lapot ,  biztosan kap tőlem is.

 

         A digitális naplóban ahol az összeköttetéseket vezetem több mint  60000 QSO található. Tagja vagyok többek között az EPC, a CDG, a NDG, a 30-MDG, a BDM és a DMC digitális üzemmódokat használók klubjának is. Gyűjtöm a rádióamatőr okleveleket, melyekből közel ezer darab van a tulajdonomban. Csak PSK üzemódban (ezt egy külön számítógépes program rendszerezi)  több mint 30000 különböző hívójellel volt összeköttetésem.